Jouw gezondheid hangt samen met je hormonen. Hormonen sturen zo’n beetje alle processen in je lichaam aan en zijn voortdurend in gesprek met je omgeving. Hormonen raken uit balans door een omgeving met veel ongezonde voeding, te veel stress, te weinig of juist teveel beweging, te weinig slaap en te veel toxische stoffen. Stress is de grootste hormoonverstoorder die er is.
Gezond en langdurig gestrest zijn, gaan als vrouw nooit samen. Stress heeft een negatieve invloed op o.a. de werking van je darmen en de opname van voedingsstoffen. Alles in je lichaam hangt met elkaar samen. Als je darmen niet goed werken, kun je dit bijvoorbeeld ook gaan zien aan je huid en als je immuunsysteem niet goed werkt, kunnen je hersenen hier last van hebben.
Misschien is dit voor sommigen herkenbaar: als je te veel snoept of suiker eet, kun je je erg moe gaan voelen of zelfs neerslachtig. Je voelt je futloos en hebt zeker geen zin om te gaan sporten. Het is natuurlijk belangrijk om de oorzaken die je stress opleveren aan te pakken. Eén oorzaak van stress voor je lichaam kan je voeding zijn. Bijvoorbeeld veel suiker en/of te veel eetmomenten.
Maar ook veel sporten (extreem sporten/duursport) of te veel toxische stoffen in je voeding. Het is daarom erg belangrijk om jouw lichaam met al jouw organen goed te voeden, zodat die ervoor kunnen zorgen dat je hormonen zo optimaal mogelijk in balans blijven. Door jouw lichaam goed te voeden gaat jouw lichaam vóór je werken. Je voelt je goed, hebt zin en energie om te sporten en zit goed in je vel!
Wat je eet is informatie voor al de cellen in jouw lichaam. Voeding is zoveel meer dan alleen brandstof. Wat ik vaak zie is dat het lichaam voedingstekorten heeft door bijvoorbeeld een eenzijdig eetpatroon, te veel bewerkt eten maar vooral te weinig eten omdat je op dieet bent. Zo’n lichaam blijft vragen om bepaalde voedingsstoffen. Dit kan mede de oorzaak zijn van eetbuien of sterke hang naar bepaalde voedingsmiddelen (chips, koek, chocolade).
Eet en drink daarom zoals de natuur het ons geeft, dus zoveel mogelijk volwaardige en onbewerkte producten. Probeer bij alles wat je eet of drinkt te bedenken of het nog lijkt op het product zoals de natuur het voor ons bedoeld heeft.
Jij bent uniek en jouw lichaam is uniek!
Misschien heb je vandaag iets anders nodig dan over drie maanden als je in een stressvolle periode zit. Om deze reden geloof ik niet in diëten of eetschema’s. De meeste diëten zijn gebaseerd op beperkingen. Wat je niet mag eten. Als je plotseling weglaat wat je normaal gesproken dagelijks eet, dan veroorzaak je stress voor je lichaam (en dit willen we nu juist niet!). Een dieet houd je met wilskracht misschien een tijdje vol maar vaak niet erg lang. Je weet van nature goed welke voeding je lichaam nodig heeft.
Veel mensen zijn het contact met hun lichaam verloren. Die besturen met hun hoofd het lichaam en vergeten te voelen. Gebruik altijd je gezonde verstand en je intuïtie als het gaat om voeding en leer weer te luisteren naar de signalen die je lichaam jou probeert te vertellen. Heb je trek? Geef en gun je lichaam dan voeding!
Bijvoorbeeld een stuk fruit met wat ongebrande noten. Honger/trek hebben is ook weer stress voor jouw lichaam. Als je je voedingspatroon wilt wijzigen, focus dan op alles wat gezond is en zorg dat je daar in eerste instantie zo veel mogelijk van binnen krijgt. Je lichaam snakt naar gezonde voeding met een variatie aan voedingsstoffen.
Mocht je naar aanleiding van deze blog begeleiding willen om een gezonde leefstijl te bevorderen of heb je hormonale-, voedings,- of stressgerelateerde klachten? Ik help jou daar graag bij. Je kunt via mijn website contact met mij opnemen. https://www.marieke-felicia.nl/contact.html
Gezonde groet! -Marieke Felicia- voedingsdeskundige
Even voorstellen
Mijn naam is Marieke, 32 jaar en moeder van inmiddels twee kindjes Fay en Pim.
Vanaf mijn 17e jaar werk in de zorgverlening. Grotendeels heb ik als verpleegkundige gewerkt in het LUMC. Daarnaast ben ik wielrenster geweest voor een aantal jaren. Ik bemerkte vrijheid! En ging vanuit dat oogpunt eigen keuzes maken. Hierdoor ben ik ook een andere weg ingeslagen. Inmiddels ben ik al een aantal jaar voedingsdeskundige en volg nu de opleiding tot orthomoleculair therapeut.
Bij mijn klanten sta ik bekend als zorgzaam, betrokken, energiek en een positieve persoonlijkheid. Ik sta vrij in het leven, doe alleen dingen waar mijn hart een sprongetje van maakt en wat goed voelt.
Als voedingsdeskundige geef ik advies op het gebied van voeding, beweging en leefstijl (denk hierbij aan stress, slaap, hormonale disbalansen, darmgezondheid e.d.). Dit doe ik vanuit een orthomoleculair en holistisch standpunt (het lichaam zien als geheel) waarbij de persoon centraal staat. Ik kijk dus niet alleen naar de klachten maar ga vooral op zoek naar de oorzaak van de klachten. Want gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte.