Tips voor een triatlon dieet

Voeding is een belangrijk gedeelte van je triatlontrainingsschema. Het zorgt ervoor dat je lichaam over de kracht en doorzettingsvermogen die het zo erg nodig heeft tijdens de triatlon. Een dieet is eenvoudig samen te stellen en kan een enorme impact heben op je eindresultaat. In dit artikel deel ik verschillende tips voor een triatlon dieet en beschrijf ik mijn eetgewoontes voor en tijdens de race.

Mijn dagelijkse triatlon dieet

Het is niet nodig voor een triatlon om een speciaal dieet in je trainingsschema te intergreren. Uiteraard is het wel belangrijk om gezond te eten en gehydrateerd te blijven. Ik eet zelf het liefst (en bijna altijd) vers, dus geen pakjes, magnetronmaaltijden etc. Verder (heel) veel groente (roerbak of stomen), wat vis of vlees (zelden), eieren of vegetarisch. Wat betreft koolhydraten: deze vooral in de ochtend in de vorm van havermout (overnight oats…😉) aangevuld met lijnzaad, fruit en kaneel, tijdens de lunch in de vorm van peulvruchten of (vegetarische) pasta en bij diner alleen groente en een eiwitbron. Verder over de dag verspreid wat rauwe (ongezouten) noten en/of bananen.

Voor en tijdens de triatlon dieet

Ik zorg altijd dat ik ruim optijd opsta op de dag van de race. Mijn ontbijt eet ik dan ook 2,5 tot 3 uur voor de wedstrijd. Afhankelijk van de lengte van de wedstrijd (1/8, ¼ of langer) eet ik ongeveer 30 min voor de start nog een banaan en 10 min van tevoren een Hammereurope gel. Op de fiets gebruik ik, ook weer afhankelijk van de wedstrijd, Hammer Perpetuem. Bij kortere afstanden meer verdund dan bij de langere afstanden.  In T2 eet ik vaak 1 of 2 happen banaan en dan gedurende het lopen tot 10k niks meer. Hier neem ik alleen maar water aan bij de verzorgingsposten. Bij de langere afstanden neem ik elke 20min. ong. een Hammer gel. Let er wel op dat je de voeding die je gebruikt goed test tijdens je (lange) trainingen, dit zodat je weet hoe jouw lichaam erop reageert. Begin hier in een vroeg stadium al mee zodat je tijd genoeg hebt om evt. te switchen van merk. Verder is voeding/drinken persoonsgebonden wat betreft hoeveelheden. Dit kunnen we gedurende je trainingstraject allemaal testen en van daaruit een voedingsplan voor “race day” maken.

Tips voor jouw triatlon dieet

Zorg dat je genoeg eten en drinken bij je hebt tijdens de triatlon. Water wordt in de verzorgposten uitgedeeld maar eten (bananen, gels) heb je écht nodig tijdens een lange wedstrijd. Test ook goed uit welke soort voeding goed werkt voor jou. Vergeet vooral niet om tijdens T2 te eten. Dit is logischerwijs gezien het handigste onderdeel om te eten, maak hier gebruik van! Ook kan het handig zijn om twee nachten voor de wedstrijd een maaltijd met veel koolhydraten te eten. Dit zorgt ervoor dat de koolhydraten langzaam worden afgebroken en lang energie blijven geven. Hiernaast zal je geen moeite hebben met in slaap vallen de nacht voor de race. Als laatste is het belangrijk om een voedingsschema te maken voor je triatlon dieet en je hieraan te houden. Dit betekent dat het niet alleen geldt de weken voor de triatlon, maar dat je het gehele jaar op je voeding let. Algemene gezondheid is de basis van duursport!

Triatlon coaching op maat

Ook benieuwd tot hoever jij fysiek kunt gaan? Wil je ontdekken waar jouw sportieve grens ligt? Triatlon is de ideale sport om dat te ontdekken. In de studio staat Marieke als voedingsdeskundige klaar om te sporters te helpen met een triatlon dieet. Meer informatie vind je op de triatlonpagina of neem gelijk contact op!

Het juiste triathlonhorloge selecteren

Om je prestaties bij te kunnen houden en te kunnen verbeteren, heb je nauwkeurige analyse mogelijkheden nodig. 

Voor de optimale prestatie gebruik je natuurlijk een triathlonhorloge dat aan jouw wensen voldoet. In dit artikel licht ik de voor- en nadelen van verschillende triathlonhorloges toe. 

Personal Training voorschoten

Book your try-out!

Keep

improving

Wim Hof Clinic 05-10-2022

In oktober organiseert Tri-PT Studio weer een Wim Hof Clinic. Tijdens deze clinic behandelen we de introductie en theorie van de Wim Hof methode, ademwerk

More »
Personal Training Voorschoten_1

Tri-PT Studio Voorschoten

Tri PT Studio is where triathletes and athletes from Voorschoten and the surrounding area can come together. The studio is focused on those that want to take their sporting performance to a higher level. Choose for one-on-one coaching from certified experience experts or opt for group lessons.

Welcome to

Tri-PT studio

1 op 1 of small group

Personal
Training

Techniek perfectioneren

WattCycling

Zwemanalyse

Endless Pool

Verpletter je PR's

Triathlon
Coaching

Flexibiliteit, stabiliteit en kracht

Mobility
Training

Voor atleten en niet-atleten

Sport
massage

Vitaliseer je lichaam

Sportvasten

Learn. Practice. Play

Playball

Gratis intake

Tijdens het telefonisch consult bespreken we uw doelen en bekijken we wat Tri-PT Studio voor u kan betekenen.